Za roditelje

ZBIRKA IGARA I AKTIVNOSTI

 

Igre i aktivnosti 

 

  • 22. TRAVNJA OBILJEŽAVAMO DAN PLANETA ZEMLJE

 

DRVEĆE U PROLJEĆE

 

POTREBNI MATERIJALI: tempere, kistovi, bubble folija ili štapići za uši, škare, papir

Od bubble folije izrezati krugove, veličine po želji ili koristit štapiće za uši. Kistom premazati foliju. Otisnuti foliju na gornju polovicu papira-krošnja i nacrtati /naslikati im debla.

DOBROBIT ZA DIJETE: Slikanjem i otiskivanjem predmeta različite upotrebe njeguje se umjetnički izraz i prepoznavanja predmeta (njihovih svojstava),stjecanje vještine u novim likovnim tehnikama ali i preciznost i koordinaciju oko-ruka.

 

 

IZRADI DRVO OD ODPADNOG MATERIJALA

 

POTREBNI MATERIJAL: kartonska tuba, novine, magazini, reklamni leci ili bilo koji drugi papir, ljepilo, škare

 

Kartonsku tubu oslikati ili nacrtati na njoj koru. Krošnju izraditi od ostalih materijala, gužvanjem papira, izrezivanjem grana te ljepljenjem na kartonsku tubu. Po želji ukrasiti listićima ili cvijetićima.

 

DOBROBIT ZA DIJETE: Proučavanje i uočavanje različitih vrsta drveća te njegovih djelova. Razvijanje spoznaje o potrebnim uvjetima za rast i razvoj biljaka. Stjecanje vještina u korištenju škara, uspostavljanje odnosa veličina krošnja-deblo-korijen.

 

 

POSADITE BILJKU S DJETETOM

 

POTREBAN MATERIJAL:sadnica po želji (voće, povrće ili cvijet), posaditi u vrt, gredicu ili vazu s obzirom na uvjete

Ako imate vrt  možete posaditi što god želite i koliko želite. Ako živite u stanu sadnju organizirajte na balkonu.

DOBROBIT ZA DIJETE: Sa sadnjom djetetu dajte prilike da svjedoči kako biljka raste, uči kako se brinuti o njoj i kako osigurati kvalitetne uvjete za rast i razvoj biljke, a ako sadite voće i povrće uče i od kuda i kako dolazi hrana.

 

 

ŠUŠKALICE

 

POTREBAN MATERIJAL:  kartonske role, tempere, kist, razni zvučni materijali poput pijeska i kamenčića, balon ili tkanina, gumene vezice

POSTUPAK : Kartonske role oslikati temperom, slobodno dopustiti djeci da se igraju raznim bojama. Nakon što se tempera osušila, rolu možete ukrasiti šljokicama, trakama ili raznim ukrasima po želji.Donji dio role potrebno je zatvoriti tkaninom ili balonom (koji smo prethodno prerezali po sredini) te učvrstiti gumenim vezicama. U rolu ubaciti materijale koji proizvode zvukove te zatim i gornji kraj role zatvoriti kao i donji.

DOBROBIT: Izrada šuškalica potiče razvoj fine motorike šake ali i kreativnosti. Okrećući šuškalice djeca reproduciraju različite zvukove, razvijaju slušnu percepciju (slušanje i razlikovanje zvukova) kao i sposobnost doživljavanja i izražavanja glazbe. 

 

 

IGRE PLASTIČNIM ČAŠAMA

 

POTREBAN MATERIJAL:  Za ove igre potrebne su vam plastične čaše u boji i loptica ili kuglica. Ukoliko nemate čaše u boji uvijek se možete snaći te obične čaše omotati papirom u boji ili ih obojiti.

TIJEK IGRE: Igru možete započeti nakon što čaše posložite jednu pokraj druge. Svaki igrač baca lopticu kotrljajući je i gađa čaše. Cilj igre je srušiti onu boju čaše koju vam je zadao suigrač. Tko sruši više čaša je pobjednik! Dok smo kod ove igre lopticu kotrljali, u idućoj igri ćemo ju bacati u čaše. Pravila su ista, tko ubaci više loptica u čaše zadane boje je pobjednik.

DOBOROBIT: Ovim igrama kod djece potičemo razvoj koordinacije i preciznosti pokreta. Djeca također prepoznaju i imenuju boje, a isto možete učiniti i sa brojevima. Umjesto boja, čaše označite brojevima i započnite novu igru.

 

 

AKVARIJ

 

POTREBN MATERIJAL: kartonska kutija (od cipela), plava tempera, kist, kolaž papir, škare, konac, igla, ljepilo, selotejp, prozirna folija

POSTUPAK: Da bi započeli izradu akvarija, prvo treba oslikati kutiju od cipela plavom temperom sa svih strana te ju staviti sušiti. U međuvremenu možete izraditi sve stanovnike akvarija kao što su ribe, školjke i zvijezde. Na kolaž papiru potrebno je nacrtati morske životinje, a zatim ih izrezati. Neke životinje možete zalijepiti na kutiju, dok druge možete obijesiti da se njišu (plivaju). Kroz životinje provucite iglu i konac te konac zalijepite selotejpom za vrh kutije. Dno kutije ukrastite školjkama, kamenčićima, algama koje ćete zalijepiti ljepilom. Kada ste gotovi sa svime, preko otvora stavite prozirnu foliju i zalijepite je selotejpom.

DOBORBIT: Oslikavanje, crtanje, rezanje škarama i lijepljenje kod djece potiče razvoj fine motorike šake. Da bi kod djece razvili likovnu imaginaciju nemojte stati samo na akvariju. U kutiji možete izraditi razne prizore, od šume do omiljenog crtića, samo budite maštoviti!

 

 

KRLETKA ZA PTICE

 

POTREBAN MATERIJAL:  stiropor ili deblji karton, žica, vuna ili špaga, papir

POSTUPAK:  Za početak je potrebno izrezati stiropor u oblik kruga. Da bi dobili krletku, žice treba saviti u oblik polukruga i zabiti u stiropor s jedne i s druge strane. Zatim vunom povežite sve žice na vrhu (gdje se spajaju) kako bi ih učvrstili te u krletku objesite pticu. Pticu možete nacrtati pa odrezati ili izraditi origami tehnikom. Idući postupak izrade krletke potiče razvoj senzornih vještina i preciznosti kod djece. Za jednu žicu potrebno je zavezati čvor, a zatim vunu omatati oko svake žice. Kada napravite krug oko krletke ponovno zavežite čvor te odrežite višak vune. Postupak s vunom ponavljati od dna do vrha krletke. Kada ste završili sa izradom, krletku možete objesiti i tako ukrasiti neku prostoriju.

DOBOROBIT: Kroz ovu aktivnost djeca stječu pozornost i koncentraciju, potiču razvoj preciznosti

 

                      

DOMAĆI PLASTELIN

 

Domaći je plastelin po svojoj konzistenciji gotovo jednak kupovnom plastelinu, a za njegovu izradu potrebno je svega nekoliko sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće. Plastelin je veoma jednostavan za pripremu te je vrlo mekan i ugodan za oblikovanje.

POTREBAN MATERIJAL:

Za izradu domaćeg plastelina potrebno je sljedeće:

−        1 šalica brašna

−        ½ šalice soli

−        ½ žlice limunske kiseline

−        ½ žlice ulja

−        1 šalica vode

−        jestive boje za kolače

POSTUPAK:

U manjem loncu pjenjačom pomiješajte brašno, sol i limunsku kiselinu. Zatim polako ulijevajte vodu i ulje dok se smjesa ne ujednači. Nakon toga dodajte nekoliko kapi prehrambene boje po želji te premjestite lonac na vatru. Kuhačom neprestano miješajte i kuhajte smjesu toliko dugo dok ne postane pregusta za miješanje. Zatim ju prebacite na radnu površinu i rukama dobro izmijesite sve dok ne postane glatka i sjajna (pazite jer je smjesa vruća). Nakon što se plastelin prohladi, spreman je za upotrebu.

Kako biste igru plastelinom učinili još zanimljivijom, u nju možete dodati i razne predmete poput valjka, kalupa za kekse, čačkalica, plastičnih nožića i sl.

Nakon igre, domaći plastelin pohranite u vrećice za zamrzavanje ili plastične posude koje ćete čuvati u hladnjaku kako se plastelin ne bi sušio. Tako pohranjen može trajati do nekoliko tjedana.

DOBROBIT:  igre plastelinom su višestruke. Dok dijete oblikuje plastelin i njime manipulira, ono je podložno širokom spektru senzorne stimulacije. Također, osim što služi za zabavu, plastelin potiče razvoj fine motorike i okulomotorne koordinacije (koordinacije oko-ruka), a pridonosi i razvoju kreativnosti i mašte te pomaže djetetu da se opusti.

 

 

PECANJE

POTREBAN MATERIJAL: Štapići veličine 20-30 cm, papir, metalne spajalice, špaga, magnet

POSTUPAK: Izrežite papir na manje kvadratiće, na svaki od njih napišite po jedno slovo te pričvrstite spajalicom svaki papirić pojedinačno. Možete napisati više istih slova kako bi se lakše spajale riječi  i/ili rečenice. Na štapić zavežite špagu na koju ste prethodno zavezali ili zalijepili magnet.

TIJEK IGRE:  Slova možete rasporediti po cijeloj površini. Štapićem se „pecaju slova“ i spajaju u riječi. Na taj način dijete uči raspoznavati glasove te iste slagati i u riječi. Ciljanjem slova razvija se preciznost, a samim time i koncentracija.

 

 

UMETNI ŠTAPIĆ

POTREBAN MATERIJAL:  Kutija od cipela, drveni štapići, tempere ili vodene bojice, kolaž papir

POSTUPAK: Drvene štapiće obojite različitim bojama. U istim bojama kao što ste obojili štapiće, izrežite kolaž na kvadrate te ih zalijepite na kutiju u razmaku od 2-3 centimetra. Zarežite rupice na kvadratima skalpelom, a štapićem ju proširite.

TIJEK IGRE : Zadatak za finu motoriku je gurnuti ili do pola umetnuti drveni štapić u za to predviđenu rupu. Osim fine motorike, kod djeteta se razvija i vizualna percepcija zbog praćenja i uparivanja boja na kvadratu i štapiću.