Kroz priču i sliku

POSJET PEKARI „ŠTRUCA“

 

 

U sklopu aktivnosti povodom obilježavanja Dana kruha, nakon obilaska Gašparovog mlina dogovorili smo posjet pekari „Štruca“.

Dočekali su nas ljubazni zaposlenici pekare koji su nas lijepo ugostili. Proveli su nas kroz pekaru. Demonstrirali su nam kako se radi burek, kako se mijesi kruh strojno , u velikoj zdjeli i kako se proizvodi peku u velikim pećnicama. Djeca su se upoznala procesom nastanka kruha i peciva, kao i prodajom istih.

Počastili su nas finim pekarskim proizvodima. Iz pekare smo otišli puni dojmova i novih spoznaja.

Hvala pekari „Štruca“!

Djeca i odgajateljice i odgojno obrazovnih skupina; Vrt 1 i Vrt 2


 POSJET MARTINOVOM SELU- „GAŠPAROV MLIN“

 

Odlučili smo posjetiti Gašparov mlin povodom obilježavanja  „Dana kruha“. Djeca odgojne skupine VRT 1 i VRT 2 bila su jako uzbuđena zbog odlaska na izlet. Bio je to pravi doživljaj vidjeti nešto već pomalo zaboravljeno...

Kad smo stigli u Gašparov mlin , pozdravila nas je teta koja nam je pokazala i opisala rad mlina, znamenitost Martinovog sela i jedini preostali na prostoru naše županije.

Nakon što smo dobro proučili kako mlin i vodeničko kolo izgledaju izvana, imali smo priliku ući unutar prostorije mlina da bi se djeca pobliže upoznala s mehanizacijom promatrajući rad vodeničkog kola.

Teta je djeci demonstrirala kako se zrno kukuruza uz pomoć energije riječne vodenice pretvara u brašno. Djeca su pažljivo slušala  i usvajala nova znanja.

Tijekom posjete „Zavičajnom muzeju“ uz pomoć vodiča djeca su upoznala dio običaja i tradicije življenja naših predaka. Upoznati su s funkcijom raznoraznih alata i narodnih nošnji.

U muzeju je posebno uređena starinska soba i kuhinja koje vjerno prikazuju unutrašnjost kuće kakve su na Grobnišćini bile u 19.stoljeću.

Postavljeno je puno zanimljivih pitanja. Jedno od njih je: „ gdje su im televizor i mobitel“?

Kada su vidjeli glačalo na žar, nekoliko djece je sretno uzviknulo „moja mama ima noviju peglu“!

Teti koja radi u mlinu, obećali smo poslati zajednički crtež.

Na povratku u vrtić uživali smo u predivnoj prirodi.

Djeca i odgajateljice  iz odgojno obrazovnih skupina; Vrt 1 i Vrt 2


 HALLOWEEN PARTY

 

Skupina za rano učenje engleskog jezika krajem listopada (29. listopada 2019.) organizirala je „Halloween party“. Druženje se održalo u popodnevnim satima u prostoriji skupine.

„Halloween“dio je tradicije zemalja engleskog govornog područja i poganski je blagdan koji se slavi 31. listopada. Taj se blagdan slavio kao obred u slavu žetve, a danas je to zabavni festival. 

Na zabavu su djeca došla kostimirana po vlastitom odabiru a uz ples i pjesme: „I am a scarecrow“ „Jack the Monster“ „Two little black bird“ itd. zabavili su se s roditeljima i braćom/sestrama. Također, je organizirana i radionica rezbarenja i ukrašavanja bundeva te je za kraj bio ponuđen i kolač od bundeve.

 

Djeca i odgajateljice iz skupine za rano učenje engleskog jezika


 NISMO VIŠE MALE BEBE

 

Da, nismo više male bebe. Mi smo najstarija jaslička skupina, u dobi od 2,5-3 godine.

Dok se igramo, često između djece čujemo izjave: „ Ja nisam više mala beba!“

Naučili smo puno toga jer smo već drugu godinu u jaslicama. U skupinu smo dobili nove prijatelje. S njima stječemo nova iskustva kroz dijeljenje igračaka, pomažemo jedni drugima, pokušavamo se dogovoriti što je dobro ponašanje, a što nije. Uz sve to i još puno toga vodimo brigu jedni o drugima.

Nina: „Teta, kad ćeš već jednom obući duge rukave?“ J

Obožavamo slikovnice, pričamo si priče, raspravljamo.

Oponašamo odrasle kroz različite uloge. Ukrcavamo, iskrcavamo i prevozimo sve i svašta po cijeloj sobi. Crtamo, slikamo, slavimo zdrave rođendane i često promatramo što ima novoga na šetalištu.

Kao polaznici eko vrtića, Dječjeg vrtića Matulji, krenuli smo prvim eko koracima. Zajedno sa skupinama za rano učenje engleskog i talijanskog jezika uredili smo gredice na vanjskom prostoru s novim sadnicama. Djeca su s veseljem prihvatila aktivnosti takvog karaktera.

Jakov: „ Danas imam majicu za radit. Na njoj ništa ne piše i nije nacrtano.“ :-)

BRAVO, MI!

 

                          Pripremile odgajateljice četvrte jasličke skupine:

                                             Nikolina Grubić Pavletić i Mirjana Šepić


  IZLET U „ŠUMSKU BAJKU“ LIČ

 

U potrazi za jesenskim ugođajem, šumskim životinjama, gljivama i zabavom početkom listopada posjetili smo izletište „Šumska bajka“ Lič u Gorskom Kotaru.

Djeca su uživala u slobodnoj igri, u ljuljačkama, toboganima, klackalicama te kućicama za igru i promatranju životinja. Osim spomenutog prošetali smo edukativnom stazom i družili se s  likovima iz bajki izradjeni od drva. Ovo je ujedno bio i početak razvoja projekta „Animals from all over the world“.

Na izletu su boravila djeca i odgajateljce iz skupina za rano učenje engleskog i talijanskog jezika.


 PRIZNANJE

Primorsko-goranska županija povodom Svjetskog dana učitelja je održala tradicionalnu dodjelu nagrada i priznanja najuspješnijim odgojno-obrazovnim ustanovama i djelatnicima.

Pored brojnih ustanova i djelatnika, odgajateljica našeg vrtića Esmina Skopljak nagrađena je Županijskom nagradom za najboljeg odgojno obrazovnog djelatnika Primorsko-goranske županije 2019. godine.