Kroz priču i sliku

PUSNI PONDEJAK

 

Polaznici Dječjeg vrtića Matulji, tradicionalno, po Matuljima  na pusni pondejak „ pobiraju jaja “. Ove godine spriječilo nas je snježno vrijeme te smo planiranu aktivnost proveli po svim skupinama u vrtiću.

Male maškarice košaricom su prikupljale čokoladice i voće umjesto jaja.

Zvončari su se ujedinili svojom zvonjavom. Pojedinačno su prezentirali svoju odjeću, opremu i mot zvončara.

 

Tradiciju zvonjenja odradili su:

Enrico Škrlj kao rukavački zvončar na Pust,

Viktor Ružić kao zvonejski zvončar,

Samuel Doričić kao žejanski zvončar i

Matia Florjančič kao grobnički dondolaš.

 

                                                                               Pripremile odgojiteljice:

                                                                        Anica Bošnjak, Gordana Činko i

                                                                                       Mirjana Šepić

 

„PUSNO„ VRIJEME

 

Od Antonje do Pepelnice u našoj skupini obilježava se vrijeme maškara.

Započeli smo sa tradicijskom aktivnošću izrade Pusta kojega smo zajedno s okupljenom djecom i odgojiteljicama objesili u holu vrtića. Na Pepelnicu ćemo ga osuditi za sve što je kriv, ali ga nećemo spaliti, već reciklirati.

 

Sudjelovali smo na otvorenju izložbe fotografija maškaranih povorki Dječjeg vrtića Matulji  u prostorijama Općine Matulji.

 

Svaki petak se maskiramo, plešemo i družimo u cijelom vrtiću. Kroz druženja djeca prenose obiteljske tradicijske vrijednosti kraja iz kojeg dolaze te potičemo interes svakog pojedinog djeteta za istraživanjem i uživanjem u skladu sredine u kojoj dijete boravi.   

 

                                                                           Pripremile:

                                                         odgojiteljice prve vrtićke skupine

                                                             Andrea Kos i Mirjana Šepić

 

EDUKATIVNI PROJEKT „VELIKI LOV NA BILJKE“

U DJEČJEM VRTIĆU MATULJI

 

Ove pedagoške godine u Dječjem vrtiću Matulji započet je „Veliki lov na biljke“ (The Great Plant Hunt) edukativni projekt Eko vrtića/škola i Toyote.

Organizatori projekta su Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education-FEE) i Toyota Motor Europe zajedno s The Royal Botanic Gardens, Kew te nacionalnim koordinatorima programa Eko škole u zemljama sudionicima.

 

Projekt je usredotočen na biološku raznolikost s posebnim naglaskom na biljkama i njima pridruženim vrstama.

 

Veliki lov na biljke namijenjen je djeci u dobi od 5 do 7 god., a glavni cilj projekta je obrazovati djecu o biološkoj raznolikosti, njenoj važnosti, te ih poticati na pozitivno djelovanje.

Projekt se temelji na odgojno-obrazovnim principima Zaklade za odgoj i obrazovanje ( FEE ), a sadrži i praktični dio, aktivnosti koje se temelje na materijalima razvijenim u Royal Botanic Gardens, Kew.

 

Realizacija projekta započela je edukacijom koordinatorica iz vrtića koje će voditi i usmjeravati tijek projekta te osmišljavati odgojno-obrazovne aktivnosti za djecu.

Kako bi se obilježila 200-ta godišnjica rođenja Charlesa Darwina (velikog znanstvenika i prirodoslovca) Kraljevski botanički vrtovi izradili su projekt“ Veliki lov na biljke „.

Tijekom studenog i prosinca oformile su se u vrtiću skupine Darwinovih promatrača (djeca od 5-6 god.) i Darwinovih pronalazača (djeca od 6-7 god.). U projektu sudjeluju prva, druga, šesta, sedma i poludnevna skupina vrtića u Matuljima.

KVIZOM o biološkoj raznolikosti provjerili smo razinu znanja djece o toj temi.

Istražili smo okoliš vrtića i napravili KARTU STANIŠTA sa pripadajućim vrstama.

Darwinovci, kako sami sebe nazivaju, krenuli su istraživati i pronalaziti odgovore o velikim stablima ispred našeg vrtića te o pticama koje najčešće borave na njima.

 

Darwinovci 1. vrtićke skupine donijeli su: „7 ZAPOVJEDI O PONAŠANJU PREMA PTICAMA „.

Dolaskom hladnijih dana odlučili smo restaurirati stare kućice za ptičice. Izradili smo hranilice od otpadnog plastičnog materijala koje smo postavili na stabla vanjskog prostora i balkone vrtića.

Vrijedno smo prikupljali „stari“ kruh, sušili ga i usitnili. Njime ćemo puniti hranilice za ptičice tijekom zime kada budu teško dolazile do hrane u prirodi.

Roditelji djece uključili su se u prikupljanje različite gotove hrane za ptičice pa su i oni postali aktivni sudionici projekta.

 

Nastavljamo……

                                                                                                Pripremila:

                                                                                   odgojiteljica koordinator

                                                                                              Mirjana Šepić

 

DANI JABUKA

U našoj skupini su osobito starija djeca upoznata s hranjivim sastojcima jabuke. Omiljena je voćka među svom djecom, a znamo da ima i drugo ime “Kraljica voća”.

Ove godine Dane jabuka smo željeli obilježiti na poseban način. Zajednička ideja je bila da izradimo kolač od jabuka. Sva djeca su aktivno sudjelovala u izradi tijesta. Nestrpljivo su čekala red za svoj doprinos kolaču. Najveće zadovoljstvo ove aktivnosti je bila topla pita od jabuka koju smo podijelili te zajedno uživali u njenom slatkom okusu.

Odgojiteljica: Nikolina Grubić Pavletić


POSJET VRTIĆA ŠKOLI

Svakodnevno se pripremajući u vrtiću za polazak u prvi razred osnovne škole, odlučile smo posjetiti osnovnu školu u Matuljima. Ideju smo predložile mami našeg Emanuela koja je djelatnica osnovne škole te nam je pomogla u planiranju posjete.

U pratnji pedagoginje prošetali smo do osnovne škole u našem susjedstvu.

U školi smo imali srdačnu dobrodošlicu od ravnateljice, pedagoginje, učiteljica i djece prvih razreda. Djeca prvih razreda održala su kratki program za nove prijatelje.

Na licima budućih školaraca bilo je uzbuđenje te su sa velikim zanimanjem sudjelovali u aktivnostima.

 Pripremile odgojiteljice 1. vrtićke skupine

Andrea Kos i Mirjana Šepić

 

HUMANITARNA AKCIJA ZA POMOĆ ŽIVOTINJAMA

Dječji vrtić Matulji kao i svi područni vrtići sa velikom su se radošću uključili u humanitarnu akciju skupljanja hrane i potrepština za životinje u azilu na Viškovu. Humanitarna akcija započeta je prijedlogom obitelji Vukalović i njihove kćeri Nike koji su i sami udomili štenca u azilu na Viškovu.

Odgojiteljice su pripremile kutak gdje su roditelji i djeca mogli ostavljati potrepštine. Svakim danom punile su se kutije i djeca su sa veseljem donosila hranu i potrepštine (deke, ručnike, plahte...) za male dlakavce.

Nakon dva tjedna akcije, nosimo donacije u azil gdje nas čekaju ljubazni volonteri i psi koji nas veselo pozdravljaju lavežom.

Veliko hvala djeci i roditeljima koji su prepoznali ovu humanitarnu akciju.